Manşet

Final Sınav Tarihleri

Final Sınav Tarihleri

Lisans programlarının final sınavlarının tarihleri açıklanmıştır. DEVAMINI OKU »

SBSS Başladı

SBSS Başladı

SELI BUDDY SUPPORT SYSTEM ile hazırlık öğrencileri çok daha kolay İngilizce öğrenebilecek DEVAMINI OKU »

Bölüm Temsilciliği

Bölüm Temsilciliği

Yenilenen ozyegin.org ta bölümünüzün temsilcisi olmak ister misiniz? DEVAMINI OKU »

10 kuruş

22 posts / 0 new
Son gönderi
His
His kullanıcısının resmi
Gönderiler:
10 kuruş

5 liralık 3 kap yemeğe yapılan indirim miktarıdır

Hedef ak yüzü görmek aynada. . .

Hissettiğin hissiyatı yaşarsan harbisin.

kubrick
kubrick kullanıcısının resmi
Gönderiler:

fazla yemeye teşvik eden indirim miktarıdır.
bknz:6 liralık 5 kap yemek

eMReD
eMReD kullanıcısının resmi
Gönderiler:

ÖzÜ'deki yemek indirimlerine, ÜSTÜ KALSIN diyenler ...'in birleştiği indirim hali..

mrdlgc

Joseph
Joseph kullanıcısının resmi
Gönderiler:

(bkz: sadaka kültürü)

YK.

MaSteR
MaSteR kullanıcısının resmi
Gönderiler:

50 tanesiyle 1 öğün yemek yenilebilen metal parçası Smile

EE
EE kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Sardunya'dan aldigimiz ama su an benim Cengiz'e "ogrenciler 'ya simdi indire indire 10 kurus mu indirdiniz' derler, bosver sen biz bu indirimi ogrencilere yansitmayalim, universiteye kalsin" demedigime pisman oldugum indirimdir (gunde 100 ogrenciden senede 1,500 - 2,000 TL eder, zor durumda bir ogrenciye ihtiyac bursu olurdu).

7 liralik 5 kap (dengeli beslenme) yemeginin 6 liraya dusuruldugunu (%14 indirim!) golgeleyen minicik indirimdir.

Masterin matematikten cakmasina sebep olan para miktaridir (50 degil 49). Smile

uğuray
uğuray kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Ehhh oldukça gereksiz olan ve öğrenciyle dalga geçen indirimdir. Portalda bile bu kadar çok konuşulan bir meselenin gündeme gelmesinden sonra bu indirim öğrenci ahalisine üstü kalsın dedirtecektir. Zaten kimse 49-50 tane bozukluğu biriktirip yemek almak istemez. 10 kuruş olacaksa hiç olmasın zaten.

Ve şöyle de bir mesele var sardunyanın yemekleri iyi güzel...Ve bize 3 kap yemekte yetiyor. Öğrencilerin çoğunluğu 3 kap yemek menüsünü kullanıyor zaten. Fazla miktardaki kaplara yapılan indirimin üniversitemiz öğrencisine çok bir katkısı olduğunu söyleyemem açıkçası. Ayrıca bu on kuruşluk indirimi sardunyanın bizle dalga geçmesi olarak algılamıyor değilim.

Bununla beraber şöylede bir ironi var söylemeden geçemeyeceğim: yeni indirimle beraber 5 kap yemek 6 lira, 4 kap yemek 5.75 lira olmuştur. Ee zaten 4 kabı yiyen 25.kuruş daha verir 5 kap yer. O zaman ne olmuş oluyor. 1 kap 25.kuruşa denk geliyor. Durum böyleyken 25 kuruşluk bir kap yemekten yüzdelerle ifade edilemeyecek büyük bir kar ediliyır. Madem 25 kuruş o zaman bu 5/4.90 TL niye??
Not: bu çıkarımımı burada paylaşırken kesinlikle bi sardunya maliyet hesabı yap(a)madım haliyle. O iş sardunyanın işi zaten. Ama yemeklerin maliyet hesaplarını yapabilecek birisi varsa, o kişi de bu fiyatların daha da indirilmesi gerektiğini anlar maliyet hesabına rağmen.

Eh bu kadar konuştum ama sadece konuşmakla kalmamak ve herşeye muhalefet bi insan olmadığımı göstermek için bir çözüm üretmem lazım: İlahiyat fakültesinde yemekler hala 1.5 TL Laughing out loud Veya benim gibi bazen okuldan dışarıya gidemeyecek kadar meşgul olupta sardunyadan yemek yemek zorunda kalan kişiler, yine benim bundan sonra yapacağım gibi ödemeyi 10kuruşlarla yapabilir. Crazy Laughing out loud Wink

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believed they are free

kürşat
kürşat kullanıcısının resmi
Gönderiler:

10 kuruşta benim sardunyaya bahşişim olsun der geçerim...

Cureshot

Mavi
Mavi kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Öğrencileri sardunyaya karşı cephe aldıracak bi indirim, birde üstüne zaten ufak olan porsiyonlarda ufaltma yaparlarsa aman aman büyük sorunlar çıkabilir. 10 kuruş şakadır, şaka gibidir. Benim zaten bi dönemde 70 günüm okulda geçiyor ve bunun max. 30 günü kantinde yemek yiyorum. yani neredeyse bir yılda 1.5 öğüne denk geliyor. Bu mudur indirim? Bu mudur baskıların sonucu? Daha tepkiler olgunlaşmadı bence, burada resmen öğrencilerle dalga geçiliyor hissi var.

Daha çok kap alırsan daha fazla indirim olayı var güzel. Ama bu da bu okulda sökmücek bi hamle bence, 4 kap ile 5 kap arasındaki 25 kuruşluk fark herkesi 5 kap almaya itecektir.

Kendimden örnek vereyim bi sömestr-da 30 defa burdan yemek yiyorum. ve 5 defasında 4 kap yiyordum (bazen güzel bi salata, bazen çok aç oluyordum).
Sardunya benden 25x5= 125 + 5x6= 30 totalde 155 lira para kazanıyordu. şimdi nolcak 25*4.90= 122.5 + 5x6= 30 totalde 152.5 lira kazanıcak. Çünkü 25 kuruş için kimse supangle i yada ekmek kadayıfını yada rus salatasını bırakmaz. en azından ben bırakmam. Totalde bana yaptıkları indirim 10 kuruş değil 8 kuruşa geliyor bu hesap ile. 8 kuruş daha da komik kalıyor her türlü.

Bu sadece benim hesabım bazı insanlar sürekli 3 kap bazıları 4 yiyorlar onlar için hesaplar değişecek mesela. Erhan hoca bence pişman olmakta haklı.

Bin defa dedim yine diyeceğim ana yemeklerden 2 tane alma opsiyonumuz olsaydı eski fiyatlar herkese helal olsun. Ama sen sadece bi etli yemek(sebze yemeği), bi pilav ve bi çorbayı 5 liraya (he pardon 10 kuruş indi) sunarsan insanlara, tepkiler devam edecektir.

Herkese afiyet olsun...

Arjin
Arjin kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Arkadaşlar,günde ortalama 100 kişi yemek yesin diyelim ve hemen hemen herkes para üstü kalsın deyip günde 10 krş'tan hesaplasak aylık 300 liraya geliyor.bu parayı okulun burs fonuna aktarılsa veya Sardunya personeline bahşiş olarak dağıtılsa daha hayırlı bir iş yapmış olamazmıyız ? yani bu indirimi değerlendirmemiz lazım.

Hazel
Hazel kullanıcısının resmi
Gönderiler:

indirim bile diyemiyorum buna. genç bakışta duyduğumda artık 4 lira filan olur diye bekliyordum ama gerçekten çok komik olmuş. diğer yandan ilk gün para üstü verdiler Smile ama bugün kimsenin umrunda bile değildi.

"Cogito, érgo sum"

His
His kullanıcısının resmi
Gönderiler:

10 kuruşları toplayıp bir gün 49 tane 10 kuruşu verip kasadaki ablamızın manider bakışlarını görmek istiyorum...

Mavi
Gönderiler:

bu arada dk 1 gol 1. bugün üç kap yemek aldım 10 kuruşum yok cevabı aldım kasada. hiç ses çıkarmadan 5 liramı verip kaçtım.

EE
EE kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Arkadaslar sizin onerinizi gayet ciddiye aldik ve adamlar ile pazarlik yaptik. Yukarida biraz da hayretle okudugum mesajlara kisa cevaplar yazmak istiyorum.

1) Herhangi bir indirimin tuketici ile dalga gecmek seklinde algilanmasini ilk defa burada okuyorum. Adamlar yapabilecekleri indirimi yapti.

2) Virgullu fiyatlara aliskanliginizin olmamasini Turkiye deneyimlerine bagliyorum. Amerika'da yediginiz hemen hicbir yemek tam $5.00 tutmaz; ya $4.90 tutar, ya $8.45, ya.... Ve bu "zengin" Amerikalilar 10 kurusu hic asagilamaz. Bir kurusu kasanin yanindaki bir kurus tabagina birakirlar (ki bir kurusu eksi olan baska bir musteri bir kurus icin para bozdurmasin diye) atarlar ama 10 kuruslar cebe gider.

3) Bu konuda 10 kurusunu geri istemeyen arkadaslar icin bir cozum onerim var. Kasanin yanina yarin sabah bir burs kumbarasi koyduracagiz. Lutfen "ustu kalsin" diyeceginize, "burs fonuna lutfen" deyin, ve 10 kurus kumbaraya gitsin. Bu fikri Arjin ile ortak gelistirdik.

4) Istanbuldaki vakif universitelerinde yaptigimiz arastirmada 6 TLden ucuza 4 kap yemek bulamadik, ama her okula bakamadik. Bilen varsa yazsin. Bizim bulduklarimiz asagida (hepsi 4 kap):

ADI YEMEK VEREN FİRMA KDV Dahil TL
Yeditepe Burçak Gıda 8,50
Koç Yemekçi 8,00
Sabancı Kurdoğlu 6,75
Beykent Ayso 8,00
Işık Sofra 6,50
Bilgi Gastro Yemek 6,00
Kültür Akbaz 6,50

5) Sardunya'nin bu indirime razi olmasinin nedeni, Finansbank ile birlikte pazarlik edip pazarlik gucumuzu artirmamiz olmustur.

6) Sardunya bu isten cok para kazaniyor diye dusunen varsa, hodri meydan diyorum. Kurun sirketinizi, girin ihaleye, gorun bakalim bu sektor nasil calisiyor, maliyetler nelerdir. Bakalim kac ihale kazanacaksiniz. Biz bu ihale icin 6 firmadan teklif aldik arkadaslar. Su anda en dusuk teklifi veren firmanin pazarlik ile iki defa daha da dusurulmus fiyatlari ile yemek yiyoruz.

6) Dort kap yemekte indirim 25 kurus (tabii bu bazilariniza da az gelebilir). Dikkat ederseniz yukaridaki listedeki okullarin hepsi 4 kap yemegi fiyatlamis. Yani bu okullarin varsayimi ogrenciler icin en populer yemegin 4 kap oldugu.

7) Bes kap yemek fiyatindaki indirim ogrenciyi etkilemez diyen arkadas bence yaniliyor. Besinci kap genellikle salata veya meyva oluyor. Dengeli beslenmek isteyen ama bu is icin 7 TL vermek istemeyen veya veremeyen ogrenciye simdi bes kap yemek 6 TL. Ustelik 4 kap alana portakalin fiyati 25 kurus.

Arkadaslar tekrar ediyorum, burada varsa bir tek hata vardir. O da bizim bu "3 kapta 10 kurus"luk indirimi sizin nasil algilayacaginiz konusuna pek kafa yormadan sizlere yansitmamiz olmustur. Bu hata benim hatamdir, ama bu konuda kurumsal iletisime danismayi dusunemedim (cunku sizin reaksiyonunuz benim aklimin ucundan gecmedi). Bu karardan alinan oldu ise sorumlusu benim. Buna benzer bir karar ile bir kez daha karsilasirsak bu deneyimlerden yararlanmaya calisiriz--supheniz olmasin.

burak
burak kullanıcısının resmi
Gönderiler:

öğrenciler nasıl olsa 10 kuruşu almaz diyerekten yapılan indirim Smile insanın inadına isteyesi geliyor Laughing out loud

EE
EE kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Arkadaslar tamam. Konu kapandi. Yarindan itibaren 3 kap yemek yeniden 5 TL. Siz de rahat biz de.

Her yenilen yemekten burs fonuna 10 kurus aktaracagiz. Sonucta 10 kurus Sardunya'dan cikmis olacak. Ve ihtiyaci olan birisine gidecek. Sardunya buna cok sevinecek cunku 10 kurus bulundurmalari gerekmeyecek. (Biz her gun kac kaptan kac yemek satildigini takip ediyoruz, dolayisiyla kim nereden bilecek diye bir kaygiya gerek yok.)

Bu "10 kurus" serisine bir daha yazmamaya karar verdim. Bu karar ile bir probleminiz varsa, EE'nin Mekanina beklerim (veya bana e-mail yazin). Persembe gunu Amerika'ya gitmeden once bozuk para cekmecemden 5, 10, ve 25 centlerimi cikarip cebime koyarken sizleri hatirlayacagim.
===============

EKLEME: Bazi ogrenciler ve Cengiz Bey ile tekrar gorustukten sonra en iyi uygulamanin daha onceki mesajda bahsettigim opsiyonel uygulama olduguna karar verdik. Kasanin yanina bir ihtiyac bursu fonu kumbarasi konacak. Hatta proje sahipleri isterse baska kumbaralar da koyabiliriz (Urfa okulu, TEMA gibi). Isteyen 10 kurusu cebine koyacak, isteyen kumbaraya atacak. (Sardunya yeterli miktarda 10 kurus bulundurma konusunda uyarilacak. Bozuk paramiz yok cevabi kabul edilebilir degil.)

EKLEME 2: Bu vesile ile herkese kart ile odeme sistemimiz oldugunu da hatirlatmak istiyorum. Kartiniza para yukletip kart ile odeme yapabilirsiniz.

GözüLÜK
GözüLÜK kullanıcısının resmi
Gönderiler:

10 Kuruşluk indirim az görünebilir ancak olaya çok yüzeysel bakılıyor...

Yurtdışında, (ben 2 ülkede gördüm) Erhan Hoca'nın dediği gibi işler cent (gırş) üzerinden yürüyor ve kimse kuruşunu almadan bırakmıyor.

Ülkemizde ise 'bozuk para üstü' almaktan utanan ve bozuk parası yere düştüğünde yerden almayı gururuna yediremeyen bir düşünce tarzı dayatıldığı için 10 kuruşu küçümsüyoruz.

Bu konuda buyrun size bir kitap tavsiyesi: 'Küçük Şey Yoktur, Kemal Ural'

Ayrıca, forumda da konusu geçen Türkiye'nin en zengin 100 kişisine (veya onların bir çoğunun parasında emeği olan büyüklerine) sorun bakalım, kuruşun hesabını yapmadan mı gelmişler bu hâle?

cengiz
cengiz kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Erhan Hocam konuyu kapatmış ama ben de fiyatlandırma ile ilgili bir noktayı eklemek istedim;
3 kap - 4,90 olan fiyat 1 Ana yemek +1 Yardımcı yemek + Açık büfe salata fiyatıdır.
4.cü kap - (+ 0,85 TL) zeytinyağlı / 2ci Yardımcı yemek fiyatıdır.
5.ci kap - (+ 0,25TL) meyva / tatlı fiyatıdır. (Erhan Hocam' ın belirttiği gibi)
Bu genel yeme alışkanlıkları takip edilerek bizim yönlendirmemiz sonucu oluşturulmuş bir sistemdir.
Sardunya'ya bu ayrımı yapmadan kap sayısı kullanmaları konusunda biz baskı yaptık, sebebi esneklik kazandırmak.
Eklemek istediğim son konu da bu hafta Sardunya'ya hijyen denetimi yaptırdık (Johnson Diversey Consulting yaptı) Türkiye standartları %70 , Sardunya %85 puan aldı. Burdan çıkarttığımız sonuç sağlıklı, hijyen ve cok
profesyonel bir hizmet alıdığımız.

CE.

cengiz

Mavi
Gönderiler:

Bence burada insanlar ciddi bir iletişim problemi yaşıyorlar. 2 mesaj attım, içerikleri çok basit. Birincisi 10 kuruş indirimini beğenmedim ve kendi mantığımla yaptığım hesapta bu indirimin 10 kuruştan daha aşağı olduğunu söyledim. Ülke vardır pazar vardır, davranış biçimleri vardır. Pazarlama stratejisi denilen şey bu yüzden vardır. Araştırma bu yüzden vardır, hatta sosyoloji bu yüzden vardır deyip abartayım. Bende dokuz yıl yurt dışında yaşadım. 10 kuruş oralarda değerli olabilir, bizde o kadar değerli değildir. Karakteristik özelliklerimiz farklıdır. Zaten realist olursak onların 10 kuruşu da bizim 10 kuruşumuzdan ekonomik olarak daha değerlidir. 10 kuruş indirim bence kimseyi tatmin etmez, etmeyecektir (Tabi sadece indirim bekleyenler için konuşuyorum).

İkinci olarak da dün bu uygulama doğrultusunda ilk kez yemek yediğimi söyledim ve kasada aldığım cevap 10 kuruşum yok oldu. E madem kim kaç kap yemek yeniyor biliniyor. tahminen her yemek yiyen öğrencinin %80 civarı 3 kap yemek yiyor (bu sadece benim gözlemim). O zaman neden 10 kuruş barındırmazsın hem de daha ilk günlerden? Bunu da buraya yazdım tepki göstermeden.

Hep negatif noktaları görüyoruz gibi oluyor. Ama öğrencilik budur, feedback budur fikrimce. Yoksa sardunyanın temizliğinden, yemeklerin kalitesinden yana ne bi fikrim ne de şüphem var. Ana yemek olayı tek problem dediğim gibi, biz alışmışız annelerimizin evlerinde tüm yemeklerden birer tabak yemeye buraya gelince et mi sebze mi sorusu afallatıyor doğal olarak.

Sonuç olarak indirimi beğenmedik diye kızılmasını haklı bulmuyorum. Biliyorum o indirim için bile çok uğraşıldı, biliyorum 5 kap alınca hem çok doyurucu hemde ekonomik oluyor. Ama 10 kuruş indirim bizim insanımıza bizim alışkanlıklarımıza bir çözüm değil. Ne kadar batı örneği verirsek verelim, biz hep o doğu-batı tartışmasının arasında kaldık. Bu konuda olduğu gibi.

Boddah
Boddah kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Eğer biriktirirsek günde 10 kuruştan haftada 50 kuruş eder, o parayla COZY cafe de oturup bir çay içeyim derseniz içemezsiniz zira COZY de çay 75kuruştur...

Tepkiler yerinde; Genç bakış dolayısıyla yemek fiyatlarını Hüsnü beyin de fazla bulduğunu ve bir ayarlama yapılmasını istediğini öğrenmiştik, eee insan 10 kuruşluk bir indirim karşısında şaşırıp kalıyor; bu muydu yani demeden edemiyoruz. Sardunya'nın aylık ya da yıllık bazda ne kadar kaybettiği ile değil bir öğrenci olarak tabii ki bana ne kaldığı ile ilgileniyorum... saygılar-sevgiler...

''Mizahın olmadığı yerde yaşamak zor, her şeyin mizah olduğu yerde yaşamak ise olanaksızdır.''

His
His kullanıcısının resmi
Gönderiler:

Bugün kasadaki ablaya '10 kuruşluk indirimi öğrenciler olarak beğenmedik' dedim.Ablada bana 10 kuruşu görüyorsunuz.1 liralık indirimi görmüyorsunuz dedi.Beni normalde 4 kap yiyordum 6 lira veriyordum.Bugün 5 yedim gene 6 lira verdim=)Olaya bide bu açıdan bakmak gerek.

kürşat
kürşat kullanıcısının resmi
Gönderiler:

bugün 5 lira werdim burs fonuna kadın baktı hepsi mi dedi at bereketini gör dedim sonra ne kadar para toplandığı nereye gittiği hakkında bilgi alabilirsek sevinirim en azından kendi adıma...

Cureshot